یک دختر ۱۵ ساله برندهی جایزه علمی برتر بریتانیا شد
رسانهها گزارش دادهاند که یک دختر ۱۵ ساله برندهی جایزه برتر علمی بریتانیا برای ساخت ضد آفتاب دوستدار محیط زیست شده است.
در گزارش رسانهها آمده است که کیسی دیری، دانشآموز بریتانیایی یک کیت آزمایشی در خانه ساخت تا ضد آفتابهای طبیعی بدون مواد شیمیایی را آزمایش کند.
این دانشآموزش به دلیل ساخت ضد آفتابی که از مواد شیمیایی مضر موجود در سایر ضدآفتابها که میتوانند به محیط زیست آسیب برسانند، استفاده نمیکند، مقام دانشمند جوان سال کشور بریتانیا را دریافت کرد.
خانم دیری برای انجام این کار یک نورنمای خانگی فرابنفش را مهندسی کرده و توانایی روغنهای طبیعی عاری از مواد شیمیایی را در محافظت از پوست آزمایش کرد.
این اختراع یکی از معتبرترین جوایز بریتانیا را برای او به ارمغان آورده است.
او به رادیو بیبیسی گفته است: «من هنوز در شوک هستم»
وی توضیح داد که ایدهی ساخت این ضد آفتاب زمانی به ذهنش رسید که در مورد مواد شیمیایی مضر برای محیط زیست که در ضدآفتابهای تجاری وجود دارند و به سیستمهای آبی بریتانیا راه یافتهاند، تحقیق میکرده است.
این دانشآموز: «ما باید راهحل دوستدار محیط زیستی پیدا میکردیم، زیرا ضدآفتابهای تجاری به حیات دریایی و صخرههای مرجانی آسیب میرساند، که این عادلانه نیست.»
او در ادامه توضیح داد، این زمانی بود که ایدهی ساخت ضدآفتابهای طبیعی محافظ در برابر اشعه فرابنفش که از روغنهای طبیعی مشتق شدهاند به ذهنش رسید. برای انجام این کار، او باید توانایی ذاتی هر روغن را برای جذب و محافظت در برابر اشعه فرابنفش آزمایش میکرد. بنابراین، او یک نورنمای خانگی حاوی یک مشعل نور فرابنفش ساخته بود.
رسانهها گزارش داده است که آزمایشهای او باعث شد تا چندین ضد آفتاب طبیعی با اسپیاف ۹ تا ۳۴ تولید شود. SPF نشان دهنده مقدار محافظت پوست در مقابل اشعه فرابنفش است.
براساس دادههای بنیاد سرطان پوست، اکثر مردم به اندازه کافی از ضد آفتاب استفاده نمیکنند و این منجر به بروز آفتاب سوختگیهای خطرناکی میشود که در آینده میتواند به سرطان پوست تبدیل شود.
در حالی این دختر ۱۵ ساله برندهی جایزه علمی میشود که بیش از ۶۵۰ روز است که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
قابل ذکر است که در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.