یونیسف: حدود ۵ میلیون کودک افغانستانی هرگز به مکتب نرفتهاند
فران اکیزا، رییسدفتر یونیسف یا صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد در افغانستان میگوید که با روی کار آمدن حکومت فعلی، آموزش دختران در مقاطع متوسطه و لیسه از سوی آنان ممنوع اعلام شده و همچنان حدود پنج میلیون کودک افغان هرگز به مکتب نرفتهاند.
آقای اکیزا گفت که حدود ۵ میلیون کودک افغانستانی بین سن (۶ تا ۱۷ سال)، هرگز به مکتب نرفتهاند، این آمار در کشوری که جمعیت زیر ۱۸ سال آن تقریبا ۲۰ میلیون نفر است، خیلی زیاد است.
وی تاکید کرد که به دلیل فقر شدید بسیاری از خانوادهها، یک میلیون و ۶۰۰ هزار کودک افغان مجبور هستند به عنوان کودک کار، مشغول کارهای شاقه شوند.
رییسدفتر صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل بر ایجاد مراکز حمایت از کودکان به منظور فراهم کردن تغذیه مناسب، خدمات صحی و نگهداری از کودکان کار در سراسر افغانستان تاکید کرد.
او گفت: «راهحل دراز مدت، نیازمند کار زیربنایی است چرا که کار کودکان در اغلب موارد مرتبط با فقر خانوادهها است. اما کار کردن روی این موضوع دشوار است چرا که با بهبود وضعیت اقتصادی کشور رابطه مستقیم دارد.»
آقای اکیزا تاکید کرد که در پی به قدرت رسیدن حکومت فعلی در افغانستان، فقر، گرسنگی و عدم دسترسی به بهداشت رو به افزایش است. ۲۸ میلیون نفر از جمله ۱۶ میلیون کودک به کمکهای بشردوستانه وابسته هستند.
همچنین او بخشی از سخنانش گفت که از ابتدای به قدرت رسیدن حکومت فعلی، زنان به تدریج از زندگی عمومی محروم و دختران جوان و نوجوان از حق خود برای تحصیل محروم شدند.
وی هشدار میدهد که ممنوعیتهای گسترده علیه زنان و دختران عواقب جدی برای زنان و آینده افغانستان به دنبال خواهد داشت که جامعه را از استعداد و توانایی زنان که نیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند، محروم میکند.
آقای اکیزا تاکید میکند: «همکاران زن یونیسف همچنان به کار خود ادامه میدهند. زنان در حوزههای درمان، تغذیه و آموزش استثنا شده اند. برخی اوقات در مراکز درمانی، زنان و مردان در کنار هم کار میکنند و با مشکل خاصی مواجه نیستند.»
فران اکیزا علاوه کرد که البته در برخی ولایات افغانستان شرایط پیچیدهتر است و باید مورد به مورد با «مقامات مسوول» درباره قائل شدن استثنا درباره کار زنان مذاکره کرد.
او تاکید کرد:«یونیسف در این برهه دشوار در کنار کودکان و زنان افغانستان خواهد ایستاد و آنان را در این مقطع سخت از زندگیشان رها نخواهد کرد.»
این در حالی است که بیش از ۶۵۰ روز است که حکومت سرپرست دختران بالاتر از صنف ششم را در افغانستان از رفتن به مکتب منع کرده است.
وزارت تحصیلات عالی حکومت فعلی، زنان و دختران افغان را از تحصیل در دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بازداشته است.
این اقدام حکومت فعلی باعث شده است که میلیونها دانشآموز دختر را از آموزش باز ماند.