روز جهانی زنان در سیاست؛ تنها ۲۶ کشور توسط زنان رهبری میشوند
همزمان با روز جهانی «زنان در سیاست»، بخش زنان سازمان ملل متحد با نشر آماری اعلام کرده است که در سال جاری میلادی در ۱۱۳ کشور جهان هیچ رهبر زن وجود ندارد و تنها ۲۶ کشور توسط زنان رهبری میشود.
این سازمان امروز (سهشنبه، ۵ سرطان) به مناسبت زنان در سیاست پوستری نشر کرده که در آن زنان در پستهای اجرایی از جمله به عنوان روسای دولت و اعضای کابینه در رأس وزارتخانهها را نشان میدهد.
براساس این اطلاعات، زنان در تمام سطوح تصمیمگیری اجرایی در سراسر جهان کمتر حضور دارند و دستیابی به برابری جنسیتی در زندگی سیاسی یک هدف دور باقی مانده است.
براساس گزارش بخش زنان سازمان ملل متحد، تنها ۲۶ کشور توسط زنان رهبری میشوند و زنان ۲۳.۳ درصد از اعضای کابینهها را تشکیل میدهند. در سال ۲۰۲۴، تعداد زنانی که سرپرستی وزارتخانهها را برعهده دارند، کمتر از ۰.۵ درصد نسبت به سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.
بر بنیاد این معلومات، ۱۱۳ کشور در جهان هرگز رییس دولت آنها زن نبوده است.
طبق این پوستر، زنان در درجهی اول، امور خانواده و کودکان، امور اجتماعی، بومی و اقلیتها را رهبری میکنند و حوزههای امور اقتصادی، دفاع، عدالت و امور داخلی تحت سلطهی مردان قرار دارند.
بخش زنان سازمان ملل متحد گزارش داده است که در دولتهای فنلند، نیکاراگوئه، شیلی و بلجیم زنان بیشتر از مردان در راس وزارتخانهها قرار دارند و بر عکس آن، در کشورهای آذربایجان، عربستان سعودی، مجارستان و یمن هیچ زنی در کابینهی دولتهایشان حضور ندارند.
باید گفت که در این پوستر افغانستان و میانمار با رنگ خاکستاری و به عنوان کشورهای فاقد حاکمیت قانونی نشان داده شده است.
سازمان ملل متحد در ادامه تاکید کرده است که دموکراسی کامل مستلزم مشارکت برابر زنان در تمام فرآیندهای آن است.
در حالی این گزارش نشر میشود که حکومت سرپرست پس از تسلط دوباره بر افغانستان، ابتدا مکاتب دخترانه را تعطیل کردند، اما وزارت معارف این گروه در سوم ماه حمل سال ۱۴۰۱ خورشیدی اعلام کرد که مکاتب بهروی دختران بالاتر از صنف ششم تا اطلاع ثانوی مسدود است.
پس از آن حکومت فعلی تحصیل دختران در دانشگاهها را نیز منع کرده و آموزشگاههای خصوصی را نیز بهروی آنان بستهاند.
از آن زمان تا اکنون جامعهی جهانی و دیگر نهادهای بینالمللی بارها خواستار لغو ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران شدهاند، اما حکومت فعلی همچنان این ممنوعیت را ادامه میدهند.
در کنار آن زنان از رفتن به باشگاههای ورزشی، رستورانتها، حمامهای عمومی، معاینه توسط پزشکان مرد، سفر بدون محرم و کار در موسسات غیردولتی داخلی و بینالمللی و حتی دفاتر سازمان ملل در افغانستان منع شدهاند.