۲۱۳ مورد خشونت با خبرنگاران افغان در یک سال اخیر
در آستانهی روز جهانی آزادی رسانهها، مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرده است که در جریان ۱۲ ماه گذشته دستکم ۲۱۳ مورد خشونت، تهدید و بازداشت خبرنگاران در کشور ثبت شده است که در مقایسه با سال قبل، ۶۴ درصد افزایش یافته است.
این آمار امروز (سهشنبه، ۱۲ ثور) در حالی رسانهای شده است که فردا سوم می، برابر با ۱۳ ثور روز جهانی آزادی رسانهها است.
مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارشی گفته است که از ماه می سال ۲۰۲۲ تا می ۲۰۲۳، دستکم ۲۱۳ مورد خشونت، تهدید و بازداشت خبرنگاران در سراسر کشور به ثبت رسیده است.
در گزارش آمده است که در دوره مشابه از (می ۲۰۲۱ الی می ۲۰۲۲)، حدود ۱۳۰ رویداد ثبتشده بود.
همچنین این مرکز نگرانی شدید خود را نسبت به افزایش موارد خشونت و نقض آزادی رسانهها، بهویژه تهدید و ادامهی بازداشت خبرنگاران در کشور ابراز داشته است.
در گزارش نسبت به پیآمد این روند هشدار داده است.
در ادامه آمده ست که موارد ثبتشده در ۱۲ ماه اخیر، شامل جانباختن حسین نادری، خبرنگار خبرگزاری صدای افغان و زخمبرداشتن حداقل ۲۱ خبرنگار، شش مورد خشونت فیزیکی، ۱۱۵ مورد تهدید و ۷۰ مورد بازداشت خبرنگاران میشود.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که از آن جمله حداقل دو خبرنگار به شمول مرتضی بهبودی و خیرالله پرهر همچنان در زندان هستند.
این مرکز علاوه کرد که بهجز حملهی گروه داعش در مزار شریف که باعث جانباختن حسین نادری و زخمبرداشتن دستکم ۱۹ خبرنگار دیگر شد، اکثریت رویدادهای دیگر از سوی اعضای حکومت سرپرست صورت گرفته است.
در گزارش هشدار داده شده است که پس از تسلط حکومت فعلی حدود نیمی از ۶۰۰ رسانهی فعال در کشور بهدلیل محدودیتهای حکومت سرپرست و مشکلات اقتصادی از فعالیت بازماندهاند.
این در حالی است که در این مدت صدها خبرنگار یا بیکار شده و یا کشور را ترک کردهاند. خبرنگاران زن بیشتر از خبرنگاران مرد از این تحولات متأثر شدهاند.