الجزیزه: دختران دانشجوی طب در افغانستان مخفیانه به تحصیل ادامه میدهند
شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش داده که با گذشت یک سال از ممنوعیت آموزش دختران در دانشگاهها از سوی حکومت سرپرست، برخی از دانشجویان در دانشگاههای طبی افغانستان، به صورت مخفیانه به تحصیل ادامه میدهند.
این شبکهی خبری در تازهترین گزارش خود به نقل از دختران دانشجو نوشته است که در هنگام آموزش مخفی از سوی حکومت فعلی دستگیر و اخراج میشوند.
در گزارش آمده است که سال گذشته بیش از سه هزار زن که قبل از ممنوعیت تحصیلات عالی، از دانشکدههای پزشکی فارغالتحصیل شده بودند با صدور فرمان رهبر حکومت فعلی از شرکت در آزمونهای نهایی که برای انجام پیشه طبابت ضروری است، محروم شدند.
شبکه تلویزیونی الجزیزه به نقل از لیمه نوشته است که پس از پنج سال تحصیل در رشته پزشکی اکنون در شفاخانهای به صورت مخفیانه دوره آموزش عملی خود را سپری میکند.
او به الجزیره گفته است که آخرین باری که حکومت فعلی این شفاخانه را بازرسی کردند؛ او مجبور شد آن روز در خانه بماند.
این دانشآموخته رشته طب میگوید که با ادامه محدودیتهای حکومت سرپرست فکر نمیکند که بیش از چند ماه دیگر بتواند در برابر فشار ازدواج مقاومت کند مگر این که دانشگاهها تا آن زمان بازگشایی شوند.
نورا یکی دیگر از دخترانی است که پس از ممنوعیت حق آموزش عالی برای دختران یک دوره کارآموزی دو ماهه را در یک شفاخانه آغاز کرده است به این رسانه گفت که مدیران این شفاخانه مدت زمان کارآموزی را برای مشاهده عملیاتهای پزشکی تمدید کردند.
نورا میگوید که همیشه هراس دارد که نیروهای حکومت فعلی او را در حال تحصیل در آنجا ببینند چه اتفاقی خواهد افتاد.
باید گفت که با محرومیت زنان از تحصیلات عالی، سازمانهای بینالمللی میگویند که بخش صحت باروری و زنان با چالش بزرگی روبرو شده است.
با این وجود، امینالحق مایل، معاون کمیته سویدن در افغانستان به الجزیره گفت: «زنان در کابل و ولایات از کمبود داکتر زن و از عدم دسترسی به امکانات بهداشتی رنج میبرند.»
قابل ذکر است که سازمان ملل نیز هشدار داده است که توقف آموزش دختران و زنان در بخشهای کلیدی چون صحت باعث مرگومیر بیشتر زنان در افغانستان خواهد شد.
بر اساس آخرین آمار سازمان صحی جهان، در هر 100 هزار تولد در افغانستان، 638 زن جان خود را از دست میدهند، و حتی این رقم در برخی مناطق دور افتاده به پنج هزار مرگ میرسد.
کاهش کمکهای خارجی در بخش صحت و فرار نیروهای متخصص به خصوص داکتران زن باعث شده تا نظام صحی در افغانستان در وضعیت فروپاشی قرار بگیرد.