کودک تک والد را چگونه باید تربیت کرد؟
بخش بزرگ زیبایی زندگی همین است که در سایهی پدر و مادری زندگی کنید که همدیگر را دوست دارند، به همدیگر احترام میگذارند و مهمتر، در آن خانواده، زندگی به شکل زیبایی جریان دارد. میتوان ادعا کرد که همه دوست دارند چنین زندگی دوسداشتنیای را تجربه کنند، هم مردان، هم زنان و هم فرزندان. اما نکته اینجاست که همیشه زندگی بر وفق مراد دلمان پیش نمیرود، گاهی یکی از همسران سر سازگاری ندارد و جدا میشود، یا یکی از همسران به هر دلیلی فوت میکند، یا دخالت اطرافیان و یا حتی دلایل مادی و… سبب میشود، خانواده با یک ستون (یا مرد یا زن) به حیاتش ادامه دهد و فرزندان از برکت وجود تنها یکی از والدین بهرمند باشند. به چنین خانودهای تک والد میگویند و چالشهای خاص خودش را دارد.
در مقاله قبلی، به چیستی خانوده تک والد، چالشهای والدین و فرزندان به شکل مفصل پرداختیم، در این مقاله به این موضوع میپردازیم که اگر پدر یا مادر به تنهایی تصمیم به پرورش فرزند و یا فرزندان بگیرند، بهترین شیوهی تربیتی در چنین خانوادههایی چیست و چگونه باید فرزندانی تربیت کرد که در آینده افرادی با شخصیت سالم بزرگ شوند.
البته باید این نکته را هم ذکر کنیم که مطالعات و همچنین بسیاری از گزارشات نشان میدهد که بهتر است کودکان با خانواده تک والد زندگی کنند تا خانواده متاهلی که درگیری مداوم دارند. اما باید ذکر کرد که خانواده تک سرپرست هم بسته به شرایطی که دارد، میتواند خوب باشد.
بزرگ کردن فرزندان آن هم به تنهایی به خودی خود، نه تنها برای سرپرست بلکه برای فرزندان هم دردآور و تلخ است، اما زندگی چنین خانوادههایی میتواند بیش از آن هم تلخ شود، اگر کارشیوهی درست رفتاری و تربیتی بین اعضای خانواده وجود نداشته باشد. زیرا کودکان تک سرپرست در صورت تربیت غلط، ممکن است دچار مشکلات روانی و یا هم افسردگی شوند و این یعنی آنها در مسیر موفقیت باچالشهای بسیاری مواجه خواهند شد.
نباید بترسید زیرا خبر خوب این است که با مطالب روانشناسی کودکان تک والد و تجربیاتی که میتوانید از دیگران بدست آورید، با رعایت آنها به راحتی میتوانید محیط شاد و سالمی برای فرزندان خود ایجاد کرده و آینده آنها را کاملا تضمین کنید. بنا اگر شما نیز یک خانواده تک والد هستید، توصیه میشود ادامه مقاله را از دست ندهید.
- به فرزندان خود عشق بورزید: ازدست دادن یکی از والدین، ضربه روحی بدی به کودک وارد میکند. در چنین شرایط کودک را بغل کنید، ببوسیدش تا احساس فقدان پدر و یا مادر را نکند. این کار سبب میشود کودک احساس امنیت داشته باشد. بیاد داشته باشید حتی در دشوارترین روزها عشقتان را از فرزندانتان دریغ نکنید. ممکن است بوسیدن و یا در آغوش گرفتن آنها بیشتر از ده دقیقه طول نکشد، اما تاثیرات مثبتی که بر روان کودکان بر جای میگذارد یک عمر خواهد بود.
- فرزندتان را تشویق کنید تا احساسات خشمگین یا ناامید خود را در قالب کلمات بیان کنند و نشان دهید که به او گوش میدهید. شما میتوانید این احساسات را بدون پذیرش رفتار نامناسب بپذیرید. به عنوان مثال هنگامی که فرزند شما بشدت عصبانی است به او بگویید: «من میبینم که عصبانی هستی، میتوانم درکت کنم، اما فریاد زدن بر سر من اشکالی ندارد، بهتر است به آرامی مشکل را حل کنیم.» بعد از آن از فرزندتان بخواهید با شما یکجا چند نفس عمیق بکشد و بعد در مورد آن مشکل حرف بزنید.
- از افراد فامیل کمک بگیرید: از افراد فامیل مانند: پدربزرگ و مادربزرگ، خاله، ماما کمک بگیرید. زیرا شما نمیتوانید تمام وقت خود را صرف مراقبت از کودک کنید؛ از طرفی کودک باید بتواند با دیگران روابط اجتماعی برقرار کند و بتواند با هرکسی زمانی را سپری کند. پس بهتر است زمانی را نیز دور از خانه، در کنار فامیلها سپری کند.
- تفریح را هرگز از زندگیتان حذف نکنید: حتما با فرزند خود شوخی کنید و بگذارید با شما راحت و صمیمی باشد. هفتهای یک بار به تفریح بروید و اوقات تعطیلات را با یکدیگر بگذرانید.
- ثبتنام در کلاسهای فوق برنامه برای کودکان مفید است: فرزندانتان را در کلاسهایی مانند: ورزش، آموزشی، هنر و زبان ثبتنام کنید تا با دوستان جدیدی آشنا شوند و ذهن خود را درگیر مسائل دیگر سازند و با پیدا کردن دوستان جدید، ارتباطات بهتری را تجربه کنند. این کار سبب میشود که مهارت اجتماعی در کودکان تقویت شود.
- پس انداز کنید: در خانوادههای تک سرپرست خصوصا مادران، ممکن است تامین هزینههای زندگی دشوار باشد، بنابراین به کودکان خود پس انداز کردن و کاهش هزینههای غیر ضروری را آموزش دهید. این کار نه تنها در زندگی مشترکتان تاثیر مثبتی دارد بلکه یک درس بزرگ برای فرزندتان خواهد بود.
- منفینگر نباشید: زندگی با یک پدر یا یک مادر روحیات منفی را خود به خود جذب میکند. بهترین کار این است که از افراد منفینگر دوری کنید، به اخبار منفی توجه نکنید، با افراد منفینگر ارتباطتان را محدود کنید و در مقابل افراد شاد و پر انرژی را وارد زندگیتان سازید.
- کودکانتان را تشویق کنید: اگر فرزندتان حرکت مثبتی انجام میدهد تشویقش کنید. برای مثال در امتحانات نمرات خوبی میگیرد یا در کارهای خانه شما را همراهی میکند. این کار سبب افزایش اعتماد به نفس در کودکان میشود و همیشه کودک به دنبال راهی برای جلب رضایت شما خواهد بود. بنا تشویق کنید تا او برای انجام کارهای خوبش پاداش دریافت کرده و در آینده بهتر عمل کند. به یاد داشته باشید! پاداش و تشویق کودک لزوما همیشه با دادن هدیه یا پول انجام نمیشود، همینکه او را تنگ در آغوش بگیرید و ببوسید و برای کار خوبش از او تشکری کنید، میتواند بهترین پاداش باشد.
- با لحن مناسب صحبت کنید: هیچ موقع بر سر کودکان تک والد فریاد نکشید. به طور کلی فریاد زدن برسر کودکان عوارض منفی را در پی خواهد داشت. بنابراین در مقابله با کارهای نادرست کودک، خونسردی خود را حفظ کرده و با او با لحن جدی و هشداردهندهای صحبت کنید.
- کودک را مسئولیت پذیر بار بیاورید: در کارهای روتین خانه به کودک مسئولیتهایی بدهید. برای مثال در تمیز کردن خانه، خریدهای خانه و یا آشپزی از کودک کمک بگیرید. این کار سبب میشود زمان بیشتری را باهم سرگرم شوید و سپری کنید از طرفی استرس را نیز کاهش دهید.
- آموزش خداشناسی به کودک: کودکان را با خدا بیشتر آشنا کنید، به آنها بیاموزید که در تنهاییها و مشکلات چگونه به خدا توکل کنند و از خدا کمک بخواهند. بیشک کسانی که با خدا انس میگیرند، هیچ وقت تنها نیستند و زندگی شاد و سالمتری دارند.
به خاطر داشته باشید که هر شرایطی میتواند نکات مثبت خودش را داشته باشد، حتی خانواده تک والد. ممکن این هراس را داشته باشید که فرزندانتان در مسیر نادرستی قرار گیرند، اما این نگرانی نزد تمام خانوادههاست، حتی خانوادههایی که پدر و مادر هر دو در تربیت فرزندان سهیم هستند. بهتر است بجای نگرانی، خوشبین باشید و با انرژی مثبت به زندگی ادامه دهید. حتی اگر این نوع خانواده و این شکل زندگی، انتخاب خود شما و یا تحمیلی از سوی دیگران و یا شرایط باشد، همه چیز به شما بستگی دارد؛ میتوانید همه چیز را سخت بگیرید و زندگی را با غم بیشتری سپری کنید و یا آن را بپذیرید و زیبا سازید.