موج بازداشت خبرنگاران در افغانستان؛ یوناما: حکومت سرپرست باید به آزادی بیان احترام بگذارد
یوناما یا دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان به بازداشت چندین خبرنگار در ۱۰ روز اخیر واکنش نشان داده و از حکومت سرپرست خواسته است که به آزادی بیان و رسانهها احترام بگذارد.
یوناما امروز (پنجشنبه، ۲۶ اسد) با نشر مطلبی در شبکهی اجتماعی «ایکس» خود گفته است که حکومت سرپرست در ۱۰ روز اخیر در شش ولایت افغانستان کارمندان چندین رسانه را بازداشت کرده است.
این نهاد در مورد تعداد کارمندان بازداشتشده و وضعیت آنان جزئیاتی ارائه نکرده است.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان تاکید کرد که علاوه بر این مرتضی بهبودی، خبرنگار افغانستانی-فرانسوی و مطيعالله ویسا، فعال آموزش دختران از اوایل سال جاری میلادی تا اکنون در بازداشت حکومت سرپرست بهسر میبرند.
یوناما افزود که به مقامات مسوول بازداشتها «تعهداتشان را بر اساس قوانین بینالمللی برای احترام و تقویت آزادی دیدگاه و بیان» یادآوری میکند.
از سویی هم، سازمان گزارشگران بدون مرز نیز موج بازداشت خبرنگاران افغانستان در ده روز اخیر را «سرکوب بیسابقه» عنوان کرده و گفته است که حکومت فعلی در این مدت ۹ خبرنگار را بازداشت کرده است.
براساس معلومات گزارشگران بدون مرز، فقیرمحمد فقیرزی، جانآقا صالح، حسیب حساس، حبیب سراب، سید وحدتالله ابدالی، شمسالله عمری، وحیدالرحمان افغانمل، عطاءالله عمر و پرویز سرگند، خبرنگارانی هستند که در ده روز اخیر بازداشت شدهاند.
این نهاد تاکید کرد که اکنون ترس و عدم اطمینان در افغانستان حاکم شده و وعدههایی که شماری از مقامهای حکومت فعلی در مورد احترام به آزادی مطبوعات داده بودند، دروغ بوده است.
همچنین فدراسیون بینالمللی خبرنگاران به نقل از اتحادیه خبرنگاران مستقل افغانستان نوشته است که در دو سال گذشته از ۶۰۰ رسانه در افغانستان تنها ۲۱۳ رسانه فعال ماندهاند و هشت هزار شغل در رسانههای افغانستان از بین رفته است.
براساس گفتههای این نهاد حدود دو هزار و ۵۰۰ خبرنگار و کارمند رسانهای در دو سال گذشته افغانستان را ترک کردهاند و اکنون در تبعید زندگی میکنند.
این در حالی است که حکومت سرپرست از زمان تسلط دوبارهی بر افغانستان محدودیتهای شدیدی بر کار رسانهها و خبرنگاران وضع کردهاند و در مورد متعدد متهم به سرکوب، شکنجه و بازداشت خودسرانهی خبرنگاران شدهاند.