شماری از رانندگان موترهای مسافربری و ریکشاها در ولایت هرات از برخورد و وضع محدودیتهای اخیرِ نیروهای امر به معروف و نهی از منکر شکایت نموده و میگویند که بهدلیل این فشارها دیگر حاضر نیستند زنان بدون چادری را حمل و نقل کنند؛ اما اگر کار نکنند با وجود شرایط سخت اقتصادی باید گدایی کنند، چون چیزی برای خوردن ندارند.
یکی از رانندگان ریکشا امروز (چهارشنبه، ۴ اسد) در صحبت با رسانه گوهرشاد گفت که ادارهی امر به معروف حکومت سرپرست در ولایت هرات با راهاندازی ایستهایی بازرسی در نقاط مختلف شهر، تکسیها و ریکشاها را به صورت جدی تلاشی کرده و در صورت مشاهده نمودن تخطی، متخلفین را مجازات و مورد لتوکوب قرار میدهند.
او در ادامه تاکید کرد: «تا کنون چندین مرتبه محتسبان امر به معروف و نهی از منکر ریکشای من را ایستاده کرده و دخترانی که مانتو داشتند و بدون چادر و ماسک بودند، آنها را پایین کرده و توهین و تحقیر کردند.»
وی افزود: «به همین خاطر چندین بار ریکشای من را متوقف کرده و خودم را مجازات و برای چندین ساعت زندانی کردند»
احمد یکی از رانندگان موترهای مسافربری به رسانه گوهرشاد دگفت که به دلیل محدودیتهای روزافزون حکومت سرپرست، دیگر حاضر نیست زنان را حمل و نقل کند.
این راننده میگوید: «من واقعاً دیگر تحمل مجازات محتسبان اداره امر به معروف و نهی از منکر حکومت سرپرست را ندارم.»
او گفت: «من حدود ۱۰ سال است که در هرات رانندهی تاکسی هستم؛ اما تا اکنون هیچ وقت چنین قانونها و محدودیتهای ندیده بودم.»
احمد با اظهار تاسف گفت که محدودیتهای حکومت سرپرست باعث شده تا ۶۰ درصد مشتریاناش که زنان بودند را از دست بدهد و حالا در شرایط سخت اقتصادی قرار گرفته است. او گفت اگر این روند ادامه پیدا کند، مجبور است که گدایی کند، چون مسافرهایش بینهایت کاهش یافته است.
وی علاوه کرد که امر به معروف به آنان هشدار داده که اگر رانندهای از دستور این اداره سرپیچی کند، ۱۴ هزار افغانی جریمه و سه شب زندانی خواهند شد.
همچنین عمر یک تن از رانندگان تاکسی میگوید: «نیروهای حکومت سرپرست برای خودم نیز چندین بار گفتند که زنان بدون چادری برقع و ماسک سوار تاکسی نکنم در غیر آن مجازات خواهم شد و تاکسیام را به ترافیک میبرند.»
عمر تاکید کرد: «مشتریان ما در سراسر شهر هرات اکثرا زنان بودند، اما حالا افزایش این محدودیتها باعث شده تا زنان کمتر از خانه بیرون شوند.»
وی از حکومت سرپرست خواست به فکر کارگران، رانندگان و تمام مردم افغانستان باشد و بیش از این محدودیت وضع نکند.
او خطاب به سران حکومتی گفت: «اگر نمیخواهید ما در افغانستان زندگی، روک و راست بگویید تا برای زندگی و آیندهیمان چارهی بسنجیم.»
روزانه مسافتهای طولانی را پیاده طی میکنیم
در عین حال، عایشه درانی یکی از مسافرین به رسانه گوهرشاد گفت: «محدویتهای حکومت باعث شده است که روزانه مسافتهای طولانی را با پای پیاده طی کنیم.»
خانم درانی تاکید کرد: «خدا را شکر ما در کشور اسلامی زندگی میکنیم، اما محدودیت و قوانین وضع شده در هیچ جای دین اسلام وجود ندارند.»
وی افزود: «از سران حکومتی خواهش میکنیم، به زنان و دختران افغانستان نیز اجازه دهید که مانند یک انسان زندگی کنند، درس بخوانند، کار کنند و آینده داشته باشند.»
او به وضع محدودیتهای اخیر اشاره نموده و تاکید کرد: «ما حجاب را براساس دستورهای دینی رعایت میکنیم، اما نمیدانم چرا زنان را هر روز محدودتر و خانهنشینتر میکنند.»
این در حالی است که وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت سرپرست تایید میکند که رانندگان تکسی، ریکشا و دیگر موترهای مسافربری باید از سوار کردن زنان بدون حجاب اجتناب ورزند.
عاکف مهاجر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر به رسانهها گفته است: «زنان اگر به ساحات دور سفر میکنند باید محرم داشته باشند، اگر در داخل شهر حمل و نقل می شوند، باید در کنارشان مرد ننشیند و با حجاب کامل باشند، فرق نمیکند که چادری دارند و یا نه، باید پوشش شان کامل و اسلامی باشند.»
این محدویتها باعث واکنش جهانی گردیده است؛ اما حکومت سرپرست تا کنون هیچ اعتنایی به واکنشهای جهانی و سازمانهای حقوق بشری نکرده و با وضع محدودیتهای روز افزون شرایط زندگی را همواره بر زنان افغان دشوارتر ساخته است.
باید گفت که هفتهی قبل نیروهای امر به معروف و نهی از منکر در هرات به اتحادیههای رانندگان تاکسی و ریکشا بهگونهی شفاهی دستور داده است که نباید تاکسیها و ریکشاها زنان مانتوپوش را انتقال دهند.
قابل ذکر است، این چندمین باری است که نیروهای امر به معروف در هرات، زنان را بهدلیل عدم رعایت «حجاب کامل اسلامی» آزار و اذیت میکنند.
این درحالی است که پس از تسلط حکومت فعلی بر افغانستان در ماه اسد ۱۴۰۰ خورشیدی، بیشتر زنان و دختران در هرات از چادرهایی به رنگ سیاه و حجابهای عربی بهعنوان پوشش اصلیشان استفاده میکنند.
گزارش: رسانه گوهرشاد