زایمان؛ جدال با مرگ و زندگی «هر دو ساعت یک مادر در افغانستان جان میدهد»
سازمان داکتران بدون مرز (MSF) در تازهترین گزارشش از عدم دسترسی زنان باردار به خدمات صحی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و میگوید که در هر دو ساعت یک مادر به دلیل عوارض بارداری و زایمان قابل پیشگیری جان خود را از دست میدهد.
این سازمان در گزارشش نوشته است که بسیاری از زنان در افغانستان به مراقبتهای دوران بارداری یا پس از زایمان دسترسی ندارند.
سازمان داکتران بدون مرز تاکید کرده است: «زایمان یک مبارزه مرگ یا زندگی برای زنان در افغانستان است، جایی که تصور میشود تقریباً هر دو ساعت یک مادر به دلیل عوارض بارداری و زایمان قابل پیشگیری میمیرد.
این سازمان گفته است که تحولات سیاسی، مشکلات اقتصادی، مهاجرت متخصصان پزشکی، سواد پایین و آگاهی عمومی در مورد مسایل صحی، زیرساختهای ضعیف و عدم دسترسی به مراقبتهای پزشکی در مناطق دورافتاده، باعث افزایش چشمگیر آمار مرگومیر مادران میشود.
در ادامه آمده است که تا قبل از سال ۲۰۰۰ میلادی، از صدهزار تولد، یک هزار و ۴۵۰ مادر جان خود را از دست میداد که آمار در بیست سال گذشته به ۶۲۰ مورد کاهش یافته است.
این سازمان از ادامه ممنوعیت تحصیل و اشتغال زنان و دختران در افغانستان ابراز نگرانی کرده و به نقل از الکساندر ساشا بودیروزا، نماینده صندوق جمعیت ملل متحد در افغانستان نوشته است: «توانایی زنان برای دسترسی آزادانه به مراکز صحی برای مراقبت از مادر و نوزاد محدود شده است.»
داکتران بدون مرز گفته است که به دست گرفتن قدرت توسط حکومت سرپرست این نگرانی را ایجاد کرده که حکومت افراطی سیاستهای ظالمانه اولین دوره قدرت خود در سالهای۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، از جمله ممنوعیت تحصیل و اشتغال زنان را با اجرای محرم، دوباره اعمال کرده است.
این در حالی است که افغانستان در میان ۱۰ کشور بیشترین مرگومیر مادران را در آسیا داشته و از صدهزار تولد، ۶۳۸ مورد مرگ مادران وجود دارد.
سازمان جهانی صحت نیز پیش از این اعلام کرده بود که روزانه ۱۶۷ نوزاد در افغانستان جان می دهد.