اخبار گوهرشاد

نی: سال ۱۴۰۱، سال غم‌انگیز و دلخراش برای جامعه‌ رسانه‌ای افغانستان بوده است

نی یا دفتر حمایت‌کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان با نشر گزارشی سالانه اعلان کرده است که در سال ۱۴۰۱ خبرنگاران در این کشور مصونیت جانی و روانی نداشته‌ اند.

نی با نشر گزارشی گفته است که اواخر سال ۱۴۰۱ برای جامعه رسانه‌ای افغانستان «غم‌انگیز و دلخراش بود». در روزهای اخیر سال خشونت علیه خبرنگاران و کارکنان رسانه‌ها افزایش یافته است.

در ادامه آمده است که در سالی که گذشته، «حوادثی دردناکی برای جامعه رسانه‌ای و خبرنگاری اتفاق افتاده و تعدادی از همکاران ما جان‌های‌شان را از دست داده‌اند و تعدادی سخت در وضعیت بد روحی و روانی قرار گرفته‌اند.»

در گزارش آمده است که تعدادی از خبرنگاران وظایف شان را از دست داده‌ و حتی مجبور به ترک کشور شده‌اند.

نی با اشاره به وضعیت فعلی رسانه‌ها گفته است که نیمی از رسانه‌های افغانستان به‌دلیل مشکلات اقتصادی از فعالیت باز مانده و باقی رسانه‌ها نیز از وضعیت چندان خوبی برخوردار نیستند.

در گزارش تاکید شده که این نهاد انتظار دارد نهادهای بین‌المللی و حامی رسانه‌ها و خبرنگاران با ادامه‌ی تعهدات خود، جامعه رسانه‌ای و خبرنگاری افغانستان را پشتیبانی کند.

همچنین دفتر حمایت‌کننده‌ی رسانه‌های آزاد افغانستان نیز از حکومت سرپرست خواسته است که در مورد وضعیت امنیتی و مصونیت خبرنگاران اقدامات لازم را روی دست گیرد.

در بخشی از این گزارش در مورد تعطیلی رسانه‌ها آمده است که پس از سال ۲۰۰۱، بیش از ۵۲۶ رسانه‌ی تصویری، صوتی، چاپی، خبرگزاری‌ و رسانه‌‌های آنلاین فعالیت می‌کردند؛ اما پس از تحولات سیاسی، بیش از ۵۰ درصد از تلویزیون‌ها، ۴۸ درصد رادیوها، ۶۰ درصد خبرگزاری‌ها و تقریبا ۸۰ درصد رسانه‌های آنلاین متوقف شده اند.

نی تاکید کرد که این رسانه‌ها به دلیل مشکلات اقتصادی، نحوی فعالیت‌شان، نوعیت فعالیت‌شان و سطح بلند چالش‌ها مجبور به توقف شدند.

نی گفته است: «وضعیت موجود بزرگ‌ترین ضربه را بر پیکر جامعه رسانه‌ای و فعالیت اطلاع‌رسانی در افغانستان زده است.»

همچنین در بخشی از گزارش آمده است که براساس یافته‌های نی، در ۲۰ سال گذشته ۱۱ هزار و ۸۵۶ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای به‌شمول زنان در افغانستان فعالیت داشتند.

در ادامه آمده است که از این میان هفت هزار و ۷۴۶ نفر خبرنگار، شامل پنج هزار و ۶۰۸ مرد و دو هزار و ۱۳۸ زن بودند.

به گفته‌ی نهاد نی، پس از تسلط دوباره‌ی حکومت فعلی، تعداد زیادی از خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای کشور را ترک کرده یا بیکار شده‌اند.

به‌گفته‌ی این نهاد، در حال حاضر در افغانستان کم‌تر از دو هزار خبرنگار مصروف فعالیت کار خبرنگاری‌ اند و از این میان تنها پنج درصد آنان را زنان تشکیل می‌دهند.

در گزارش آمده است که سقوط رسانه‎‌ها دلیل بزرگ بیکار‌شدن خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای در افغانستان می‌باشد.

این نهاد بیان کرد که با وجود چالش عدم دسترسی به اطلاعات، مشکل اقتصادی و افزایش خشونت، به‌ویژه بازداشت و لت‌وکوب،‌ سانسور و محدودیت آزادی بیان، خبرنگاران در افغانستان همچنان به اطلاع‌رسانی ادامه داده‌اند.

این در حالی است که ظریف کریمی، مسوول نی روز گذشته به رسانه گوهرشاد گفته بود که پس از بازگشت دوباره‌ی حکومت فعلی به قدرت، ۲۸۶ پرونده‌ی خشونت در برابر خبرنگاران را ثبت کرده که ۳۰ مورد آن، در سال ۲۰۲۳ میلادی رخ داده است.

آقای کریمی با ابراز نگرانی تاکید کرد که با گذشت هر روز، خشونت در برابر خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای در افغانستان، بیش‌تر می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا